Stichting De Jonge Trijntje en Smelne's Erfskip hebben een gezamenlijk project.


Vorig jaar begonnen als geslaagde proef hebben we besloten deze winter het skûtsje De Jonge Trijntje komend winterseizoen weer open te stellen voor groepen scholieren en andere gezelschappen. Het skûtsje ligt gedurende de winter in het centrum van Drachten ter hoogte van de 2 Heeren aan het Moleneind.


Smelnes Erfskip vindt het belangrijk dat met name onze jeugd kennis heeft van een uniek stukje cultuur erfgoed. De scheepvaart door de Drachtstervaart.
Voor de stichting De Jonge Trijntje is dit een unieke gelegenheid om te vertellen waar men mee bezig is en het levert ook enige financiën op om het schip in de vaart te houden.
De kinderen vorig jaar vonden het onvoorstelbaar om te zien dat vader, moeder en vier kinderen met zijn allen in een ruimte van 6 vierkante meter dagelijks moesten leven.

Het skûtsje De Jonge Trijntje werd in 1909 gebouwd bij Jan Oebeles van der Werff aan het Buitensvallaat. Deze werf bestaat nog steeds. In 2015 is het schip volledig gerestaureerd en in oorspronkelijke staat teruggebracht. Dit maakt het schip zo uniek omdat de meeste skutsjes verbouwd worden tot recreatieschip of wedstrijdschip. Op en in dit schip kun je werkelijk zien en beleven hoe er vroeger werd geleefd. Dit skutsje heeft o.a. als beurtschip tussen Drachten en Groningen gevaren.

Voor scholieren, maar ook voor gezelschappen en familie-uitjes is het Skutsje te bezichtigen.


Het programma is als volgt:

  • Ontvangst op het dek en uitleg
  • Bezichtiging woongedeelte(roefke) en het ruim
  • Onder het genot van warme choco, koffie of thee een powerpresentatie in het ruim.

Totale duur: circa 1.5.uur.
Ter ondersteuning van het in de vaart houden van het schip wordt een financiële bijdrage gevraagd van €50 per groep. Dit is inclusief choco, koffie of thee. Maximaal 20 mensen per groep.

Contact en reserveren:

  • Via de mail:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Willem Wilstra: 06-51202126
  • Otto Burggraaff: 06-5320321

 

 

 
Schooljeugd op het skûtsje
Schooljeugd op het skûtsje
 
De Jonge Trijntje
De Jonge Trijntje
 
Het roefje van De Jonge Trijntje

 

Save

Save

Save

Save

Save


donateur

Monumenten

Facebook

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button