LogoMD logoSE

 

Smelne’s Erfskip en Museum Dr8888 slaan de handen ineen en organiseren een lezing met Flip van Doorn.

Drachten1800

De lezing wordt twee keer gehouden: op 13 juni en 4 juli 2019. Van Doorn is de afgelopen jaren in de voetsporen getreden van de wandelende doopsgezinde predikant Jacobus Craandijk (1834-1912) om Nederland opnieuw te ontdekken, gebruik makend van de beschrijvingen van de dominee.

Craandijk deed tijdens zijn wandelingen door Nederland meerdere keren Friesland en ook Drachten aan.Beide lezingen vinden op donderdagavond om 20:00 uur plaats in het auditorium van Museum Dr8888. Naast de lezing, is er ook exclusieve avondopenstelling van de tentoonstelling Wanderlust: Iconen van het Noorden.

Wandelen was in de tweede helft van de negentiende eeuw nog iets voor de elite, tot Jacobus Craandijk besloot om zijn voettochten te beschrijven. Met zijn Wandelingen door Nederland met pen en potlood wist hij zijn landgenoten massaal op de been te krijgen. Doordat zijn zwager, in Drachten als predikant was aangesteld, werden veel wandelingen in Drachten gestart. We krijgen zo een goede beschrijving van de gemeente Smallingerland, waartoe Drachten behoort, en de aangrenzende gemeente Opsterland. Flip van Doorn, die Craandijks beschrijvingen gebruikt om Nederland opnieuw te ontdekken, komt er gaandeweg zijn project achter dat Craandijk familie van hem is. Hij schrijft hierover in zijn boek De eerste wandelaar (2017).

Programma
    19.30 uur            Ontvangst met koffie/thee in Museum Dr8888
    20.00 uur            Start lezing Flip van Doorn
    21.00 uur            Signeersessie Flip van Doorn en bezichtiging tentoonstelling Wanderlust
    22.00 uur            Einde.

Praktische informatie
    Datum: donderdag 13 juni en 4 juli 2019
    Aanvang: 19.30 uur
    Plaats: auditorium Museum Dr8888, Museumplein 2, Drachten
    Prijs: € 6-, donateurs Smelne’s Erfskip € 5,-.
    Aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er is plaats voor max. 60 bezoekers (vol = vol).


donateur

Monumenten

Facebook

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button