Waar anders dan in De Lawei kon het boekje van Roel Oostra over de eerste 25 jaar van De Lawei zijn première beleven? Dat gebeurde dan ook, op woensdagavond 5 februari 2014. Wethouder van (onder meer) Cultuur Nieske Ketelaar reikte twee eerste exemplaren uit, aan oud-directeur Roel Oostra en aan de huidige directeur Stef Avezaat.

 

SE Lawei boekje omslag voor HR 355px

Onder de titel Theater in de groei trekt op de 48 pagina's niet alleen een bonte stoet artiesten en hoogwaardigheidsbekleders voorbij, maar wordt ook, met de nodige humor, gewag gemaakt van het reilen en zeilen én van de formidabele groei in die periode (1960-1985). Het is voor de helft een leesboekje, want er valt ook veel te zien, daar zorgen de ongeveer honderd foto's en andere illustraties voor.

SE Lawei 5feb2014 Roel 470px JWA1426

SE Lawei 5feb2014 Stef 470px JWA1434

Waren er in de jaren van Roel Oostra al drie grote verbouwingen, nu wordt er hard gewerkt aan de vierde. Stef Avezaat vertelde enthousiast over het ontwerp en de ideeën die daaraan ten grondslag liggen. Vooral qua logistiek en eenheid binnen het theater gaat er veel veranderen. De zogenoemde slagader speelt daarin een letterlijk centrale rol. Aan die slagader komen natuurlijk de bestaande zalen en de Meldij te liggen, maar ook de nieuwe vlakke-vloerzaal. Met deze ingrijpende modernisering en uitbreiding is De Lawei weer helemaal bij de tijd.

(Het boekje is verkrijbaar bij boekhandel Van der Velde in Drachten en bij de kassa van De Lawei. Het kost € 5,--.)

Daarna was het woord aan Bé Lamberts voor zijn boeiende verhaal over de Wederopbouw in Drachten. Hij maakte, mede aan de hand van veel foto's, duidelijk dat het Drachten van nu zijn karakter en structuur aan die periode van na de Tweede Wereldoorlog to circa 1965 te danken heeft. Dat uit zich niet alleen in de vele nieuwe wijken, maar ook in de gebouwen, groot en klein, industriepanden, kerken, scholen, winkels, woningen, De Lawei (!), maar bijvoorbeeld ook transformatorhuisjes. Voor velen van de ongeveer 130 aanwezigen was het in de bovenzaal van De Lawei dan ook vaak een feest van herkenning, maar ook: dat was mij nog nooit eerder zo opgevallen. Al met al een geslaagde thema-avond!SE Lawei 5feb2014 B 470px JWA1447

SE Lawei 5feb2014 Publiek 470px JWA1450 kopie

Maar niet alleen het Laweiboekje kwam uit, ook magazine nr 33 is verschenen. Natuurlijk krijgen alle donateurs dat, en bovendien als extraatje gratis Theater in de groei. Nog geen donateur: als u het nu wordt, krijgt u niet alleen het Laweiboekje, maar kunt u ook nog een welkomstcadeautje uitkiezen. En dat voor slechts € 10,-- (minimumdonatie in Smallingerland en Opsterland) of € 16,-- (minimumbedrag buiten de twee genoemde gemeenten – postbezorging) per jaar. Via de knop Over ons/Donateurs kunt u zich aanmelden als donateur. Alvast welkom!

In deze jongste editie van ons blad weer mooie artikelen, over onder meer het Armhuis, de Jan Durkspolder, opgroeien bij de Skieppedraai en een Kerken- en Kroegentocht! Plus twee studenten van de NHL over 'hun' app die ze voor ons gemaakt hebben. (werkt niet meer!)M33 1 470px

 


donateur

Monumenten

Beeldbank Smallingerland

Facebook

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button