Spektakel aan het Buitenstvallaat! Zo kon je het gerust noemen. Want het was wel heel bijzonder wat hier op donderdag 8 november 2012 op de werf van Van der Werff gebeurde. Niet alleen keerde een skûtsje na ruim honderd jaar terug naar de plek van haar 'geboorte', maar ze werd ook nog eens uit het water getild.

 

SE Trijntje 0verzicht 480px JWA7847De Jonge Trijntje werd in 1909 op de werf aan het Buitenstvallaat gebouwd. Na veel omzwervingen zal het skûtsje op dezelfde werf zoveel mogelijk teruggebracht worden in de oorspronkelijke staat. Niet alleen in technische termen een hoogstandje – bijvoorbeeld: wie kan er nog klinken tegenwoordig? – maar ook in financiële. Maar de gelijknamige stichting is een eind op weg om het benodigde geld bij elkaar te krijgen.

Over zo'n twee jaar moet De Jonge Trijntje dan weer de 'oude' zijn. Ze zal niet alleen de functie van boegbeeld van het Drachten-van-de-skûtsjes gaan vervullen, maar ook een (cultureel-)maatschappelijke rol krijgen. Hoe dat allemaal zijn beslag zal krijgen, gaat de stichting de komende tijd samen met de gemeente invullen. Maar eerst wacht Haiko van der Werff en zijn mannen het prachtige karwei om het door zijn overgrootvader Jan Oebeles gebouwde skûtsje in oude glorie te herstellen.

Uiteraard zullen we hier in 2013 – het Skûtsjejier, dat mede door Smelne's Erfskip georganiseerd wordt – nog meer van horen.

SE Trijntje boven 480px JWA7861

SE Trijntje gedraaid 480px JWA7867

SE Trijntje voor deur 480px JWA7868

SE Trijntje wagen 360px JWA7874

Deze eerste fase verliep voortreffelijk. Alle reden dus voor Haiko van der Werff om samen met de aanwezigen hier een glas Berenburg op te drinken.

SE HaikoWerff 360px JWA7882

 


donateur

Monumenten

Facebook

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button