4e Talenten Concert 26 november

In het kader van het Culuur Historisch Jaar 2017:poster talentenjacht 4e concert III 1 70


4e Talenten concert

Zondag 26 november 2017 16:00

Dorpskerk Rottevalle, Buorren 18

Gratis entree

Lezing/discussie-avond 23 november

In het kader van het Culuur Historisch Jaar 2017:

Lezing/discussie-avond "Licht en donker in religie en samenleving"poster lezing discussie01 70

Woensdag 23 november 2017 19:30

Dorpskerk Rottevalle, Buorren 18

Entree € 4,00 (incl. koffie.thee)

Educatieproject Skûtsje De Jonge Trijntje.

Stichting De Jonge Trijntje en Smelne's Erfskip hebben een gezamenlijk project.


Vorig jaar begonnen als geslaagde proef hebben we besloten deze winter het skûtsje De Jonge Trijntje komend winterseizoen weer open te stellen voor groepen scholieren en andere gezelschappen. Het skûtsje ligt gedurende de winter in het centrum van Drachten ter hoogte van de 2 Heeren aan het Moleneind.

Lees meer...

Activiteiten Cultuurhistorisch jaar 2017

UPDATE

In het kader van het cultuurhistorisch jaar 2017 zijn er verschillende activiteiten.

Omdat we nu starten aan de laatste helft van het cultuurhistorisch jaar, hier een update, bijgewerkt met de laatste activiteiten en met weglating van de activiteiten die al geweest zijn.

Het meest actuele programma is hier te downloaden. (Versie 30-10-2017)

Verder brengen wij u van actuele activiteiten (m.b.t.. Smelne's Erfskip) op de hoogte via deze site en onze facebook pagina.

Smelne's Erfskip winnaar Rabobank Clubkas Campagne

logoSmelne's Erfskip heeft bij de Rabobank Clubkas Campagne van de circa 150 deelnemende organisaties de meeste stemmen gekregen namelijk 472. Dat levert ons € 2360,- op.
Smelne's Erfskip bedankt alle Rabobankleden die op ons gestemd hebben.
Volgend jaar houdt de Rabobank waarschijnlijk weer zo'n actie. Om volgend jaar ook op ons te kunnen stemmen is het zaak dat mensen met een Rabobank-rekening zich bij de bank melden als lid. Dat is gratis.

Betaling per factuur

Enkele donateurs betalen niet via automatische incasso, maar per factuur. Deze factuur is met het magazine verspreid. Bij het afdrukken van de factuur is helaas het rekeningnummer van Smelne's Erskip weggevallen.
Dit nummer is NL37 INGB 0000 5306 23 van Penningmeester Smelne's Erfskip. Bij betaling graag ook het donateursnummer vermelden.

Archief Drachtster Courant

RECTIFICATIE: In onderstaand artikel word gesteld dat de betrokken Drachtster Couranten vermist waren. Dit is feitelijk onjuist. Bovendien is er een regelmatig overleg tussen het bestuur van Smelne's Erfskip en Tresoar geweest over de status van de digitalisering.

Selectie 132 150In 2015 is een groot aantal Drachtster Couranten geleverd aan Tresoar, met de bedoeling dat deze werden gedigitaliseerd. 

Deze maand verscheen in 'Letterhoeke', een uitgave van Tresoar, een artikel met betrekking tot 'onze' spullen, dat we u niet willen onthouden. Afgezien van het artikel, zou het ook kunnen zijn dat u de gehele uitgave waardeert, daarom hier een link:


http://images.tresoar.nl/Letterhoeke/2017-1/mobile/index.html#p=20

Het artikel over het leveren van de Drachtster Couranten in 2015, kunt u hier vinden: http://www.smelneserfskip.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=73

Thema-avond Onderduiken in Friesland

Op 20 april was er een bijeenkomst in de Grote kerk te Drachten met als thema ‘Ondergedoken in Friesland’. Deze avond werd georganiseerd door Tresoar en Omrop Fryslan in samenwerking met Smelne’s Erfskip.

 

Van deze zeer succesvolle avond met als hoogtepunt een verhaal van Jan Eikelboom (NPO oorlogsverslaggever) over zijn ervaringen in oorlogsgebied.

Omrop Fryslân zendt op 29/30 april, 6/7 mei en 13/14 mei een driedelige documentaireserie uit over de Friese onderduikhulp en haar grootschalige organisatie.

 

Klik op de foto’s hieronder om ze te vergroten. Zie ook https://www.facebook.com/smelnes.erfskip/ voor een aantal foto's.

Lees meer...

Standpunt LTS Burgemeester Wuiteweg

Bron: http://www.drachtstercourant.nl:

Smelne’s Erfskip: ‘Baseer ontwerp nieuwbouw Gomarus op oorspronkelijke Ambachtsschool’

DRACHTEN – De nieuwbouw van Gomarus aan de Burgemeester Wuiteweg moet er voor zorgen dat het huidige straatbeeld in tact blijft, vindt Smelne’s Erfskip. Daarbij zou de architect in zijn ontwerp stijlelementen en materialen kunnen gebruiken van het oorspronkelijke gebouw uit 1909.

Smelne’s Erfskip stelt dat in het jongste nummer van haar Magazine, dat volgende week woensdag uitkomt. De historische vereniging reageert daarmee op een publicatie in de Leeuwarder Courant van vorige week zaterdag. Daarin was een schetsontwerp opgenomen van de nieuwbouw, een ontwerp van BDG Architecten uit Zwolle.

Lees meer...

Open Monumentendagen in Smallingerland 10 en 11 september 2016

DSC 4959Landelijk waren dit jaar de Open Monumentendagen vastgesteld op Zaterdag en zondag 10-09 en 11-09.
In Smallingerland betekende dit dat op zaterdag uitgebreid het 25-jarig bestaan van Smelne’s Erfskip werd gevierd met veel activiteiten in het centrum van Drachten en op zondag het accent meer lag op de monumenten in de dorpen.

Lees meer...

Verkoop boek 70 jaar ziekenhuis in Drachten

Zoals voor alle boeken geldt, is het boek Een blauw hart voor donateurs te koop bij secretaris Roelof Hazelhoff, De Rival 33a in Drachten. Het is het handigst om hem van te voren even te bellen: 0512 52 20 82 of te mailen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zolang de voorraad strekt, is het boek (tegen winkelprijs) ook verkrijgbaar bij boekhandel Van der Velde aan het Raadhuisplein 5 te Drachten

Het boek kost voor donateurs € 15,95 (winkelprijs € 19,95).

Verkoop boek Drachtstervaart

Zoals voor alle boeken geldt, is het boek Drachtstervaart voor donateurs te koop bij secretaris Roelof Hazelhoff, De Rival 33a in Drachten. Het is het handigst om hem van te voren even te bellen: 0512 52 20 82 of te mailen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zolang de voorraad strekt, is het boek ook verkrijgbaar bij boekhandel Van der Velde aan het Raadhuisplein 5 te Drachten

Het boek kost voor donateurs € 14,50 (winkelprijs € 18,50).

Presentatie boek Drachtstervaart

PresDrVrt 100

Op donderdag 12 november is het boek over de Drachtstervaart gepresenteerd. Het was een bijzondere avond, waarbij het eeerste exemplaar werd aangeboden aan de burgemeester van Smallingerland, de heer Tj. van Bekkum. Daarop werden nog 10 exemplaren aangeboden, aan de schrijvers van het boek. Gezien de opkomst en het aantal verkochte boeken mag de avond succesvol heten. Een schitterend artikel over de boekpresentatie vindt u op de webpagina van de Drachtster Courant. Het artikel kunt u hier terugvinden.

Stroffelstiennen in Smallingerland

In magazine 38 van oktober 2015 wordt uitgebreid aandacht besteed aan "Stroffelstiennen". De bedoeling is dat deze stenen in de openbare ruimte de plek gaan markeren, waar Joodse oorlogsslachtoffers hebben gewoond. Ondertussen is een groot deel van de uiteindelijke kosten reeds gedekt en zijn er ook al 3 stenen geadopteerd.

Wij kunnen daarbij uw hulp nog gebruiken, elke bedrag is welkom als bijdrage. Het bedrag kan overgemaakt worden op het bankrekeningnummer van Smelne's Erfskip, onder vermelding van Stroffelstiennen.

Het is ook mogelijk om een steen te adopteren. Maak dan € 150,00 over op de bankrekening van Smelne's Erfskip, onder vermelding van de te adopteren naam. De namen vindt u op pagina 13 van magazine 37 (mei 2015).

Boek Het Compagniester Verlaat verschenen

Onlangs is het boek Het Compagniester Verlaat, geschreven door Ruurd Verbeek, verschenen. Centraal in het boek staat de bedrijvigheid die aan het begin van de twintigste eeuw ontstond rond het Verlaat van Drachtstercompagnie. Daarbij gaat het in het bijzonder om de coöperatieve zuivelfabriek, die van 1908 tot 1933 aan de noordzijde van de Marrewyk in bedrijf was en om de erbij horende graanmaalderij, die het langer volgehouden heeft, maar uiteindelijk gesloopt is. Ook wordt uitvoerig aandacht besteed aan het al eerder, in 1900, opgerichte particuliere zuivelfabriekje aan de Siktaris Eringawyk en aan de oprichters ervan.

Lees meer...

Nieuwe rubrieken op historische website Opeinde

Met ingang van het nieuwe jaar verschijnt er wekelijks een historische rubriek op www.hfdepein.nl - de website van de Histoaryske Feriening De Pein. In deze rubrieken worden allerhande wetenswaardigheden uit de rijke dorpshistorie van Opeinde belicht. De eerste rubriek over de verdwenen Hervormde Kerk van Opeinde staat inmiddels online.

Lees meer...

Thema-avond over Dam Jaarsma groot succes!

De grote zaal van de complex bij de Zuiderkerk was op 19 november jl. volgestroomd voor de thema-avond over Dam Jaarsma – ferhalesamler by útstek. Het werd een prachtige avond. In een boeiende afwisseling tussen Douwe Kootstra en Iris Rusz vertelde Douwe op zijn beeldende manier een aantal door Dam Jaarsma verzamelde verhalen, terwijl Iris deze verhalen mooi in de context van de persoon Dam Jaarsma en zijn leven zette.

Lees meer...

Thema avond 26 mei 2014

Op maandagavond 26 mei wordt het eerste exemplaar van het fotoboek Smallingerland in oude beelden uitgereikt aan de burgemeester van Smallingerland, Tjeerd van Bekkum. Dit fotoboek bevat een ruime selectie van Smallingerlandse foto's die tussen 1927 en 1949 in het weekblad Fen Fryske Groun zijn gepubliceerd.

Lees meer...

Pas verschenen: Laweiboekje en magazine 33!

Waar anders dan in De Lawei kon het boekje van Roel Oostra over de eerste 25 jaar van De Lawei zijn première beleven? Dat gebeurde dan ook, op woensdagavond 5 februari 2014. Wethouder van (onder meer) Cultuur Nieske Ketelaar reikte twee eerste exemplaren uit, aan oud-directeur Roel Oostra en aan de huidige directeur Stef Avezaat.

Lees meer...

Friesland op de kaart

Op 19 september heeft Tresoar de website www.frieslandopdekaart.nl gelanceerd. Het is een fraaie en informatieve site met heel veel historische topografische kaarten, de moeite waard om er in te grasduinen. Daarbij is het onder meer mogelijk om een oude kaart over Google maps te leggen.

Lees meer...

Kerkje Kortehemmen overgedragen

Eerder deze maand (juli 2013) is het Middeleeuwse kerkje te Kortehemmen voor een symbolisch bedrag overgedragen aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken (SAFT). De PKN-gemeente Boornbergum-Kortehemmen kon de kosten van twee rijksmonumenten – de Hervormde kerk in Boornbergum is dat ook – niet meer opbrengen.

Lees meer...

Boek Bernardus Nieuwenhuis (Nakke)

Nakke voorkant 470px JWA9424Bernardus Nieuwenhuis was er op deze TT-dag (zaterdag 29 juni jl.) misschien zelf niet voor thuis gebleven – hij was een fanatiek bezoeker van dit motor-evenement – maar het uitreiken van het boek over zijn leven en werk trok veel bezoekers naar Drachtstercompagnie.

Lees meer...

Uitbreiding gemeentelijke monumentenlijst

De gemeente Smallingerland heeft de monumentenlijst uitgebreid met 46 objecten. Deze objecten stammen vooral uit de tijd van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Via de link hier kan de aanvullende lijst van de gemeentelijke monumenten worden geraadpleegd.

Lees meer...

donateur

Monumenten

Facebook

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button