Volgend artikel

Het vrije socialisme in Groningen, Friesland en Drenthe 1890- 1940 Arend Hazekamp

28 januari 2024 - 15:00 uur

Arend Hazekamp vertelt ons deze zondagmiddag in de activiteitenzaal van de bibliotheek in Drachten het verhaal van arbeiders en kleine zelfstandigen die geen genoegen namen met hun miserabele leefomstandigheden en streden voor een beter leven. De charismatische oud-dominee Ferdinand Domela Nieuwenhuis hield hen voor dat ook zij recht hadden op een menswaardig bestaan. Een rechtvaardige en vrije socialistische samenleving was mogelijk, maar daar moesten ze zelf wel wat voor doen.

Het vrije socialisme is een ‘vergeten’ sociale beweging in Nederland, die in de drie noordelijke provincies lange tijd sterk vertegenwoordigd was. Met behulp van weekblad De Arbeider werd het vrije, niet partijpolitiek gebonden socialisme bijna vijftig jaar lang tot in de kleinste gehuchten verspreid en gepropageerd. Uiteindelijk overvleugelden de sociaaldemocratie en het communisme het vrije socialisme.

De beweging van de vrije socialisten was authentiek en op tal van terreinen maatschappelijk zeer actief. Onder haar aanhang telde zij tal vanbijzondere en getalenteerde persoonlijkheden. Veel van de opvattingen die zij verkondigden, zijn verrassend actueel.

Na de pauze zal Arend Hazekamp specifiek ingaan op de geschiedenis en de situatie rond Drachten.

Bibliotheek Drachten, Museumplein 1
Zondagmiddag 28 januari 2024
Aanvang 15:00 uur
Toegang 7,50 euro (inclusief consumptie)

Kaarten kunt u kopen via de agenda op www.bibliotheekdrachten.nl, of aan de balie van bibliotheek Drachten (dinsdag t/m zondag).
De lezing wordt georganiseerd i.s.m. bibliotheek Drachten.

Delen via:

Het vrije socialisme in Groningen, Friesland en Drenthe 1890- 1940 Arend Hazekamp
 
Button