Vorig artikel Volgend artikel

LEZING DWARSLIGGERS IN APPELSCHA

12 februari 2024 - 14:00 uur

Marianne Kootstra geeft een lezing over haar boek “Dwarsliggers in Appelscha”. In het boek schetst ze in veertig familieverhalen 100 jaar geschiedenis van 5 generaties Friezen in het veendorp Appelscha. Verhalen over werken in het veen, veenstakingen, ondermijning van het gezag, dienstweigeren en over hoe familiebanden sterker waren dan politieke opvattingen. Over Roel Jacobs die als secretaris van de Sociaal Democratische Bond nauwgezet de ondersteuningskas voor ontslagen vakbondsleiders bijhield. Over Baukje, die het werk in het veen neerlegde om samen met de andere vrouwen gelijk loon voor gelijk werk te eisen. Over Sara die haar gasten geweckt pruimensap aanbood in plaats van de borrel waar ze zo’n zin in hadden. Verhalen van dwarsliggers die met de kop in de wind opkwamen voor hun eigen overtuiging.
Het boek gaat over één familie en over één veendorp, maar is exemplarisch voor de strijd van arbeidersfamilie om zich te ontworstelen aan de slechte levensomstandigheden. Het verhaal dat Drachten zeker aan zal spreken is dat over hoe de nazaten van een welgestelde familie vanuit Franker dwars door Friesland trokken, in Noorderdrachten belandden en zich daarna als arme veenarbeiders in Appelscha vestigden.
In de lezing komt de geschiedenis tot leven door verhalen en anekdotes en de vertoning van veel unieke foto’s afkomstig uit de sigarendoosjes en de schoenendozen van de familie en uit het archief.

Marianne Kootstra (1958) groeide op in Appelscha, werkte in de zorg en het onderwijs en is nu verhalenverteller, schrijver en columnist. Op haar website www.haaljeverhaal lees je meer over haar activiteiten.

Maandag 12 februari in auditorium museum Drachten.
Aanvang 14:00 uur
Toegang 7,50 euro (inclusief consumptie)
Verplicht reserveren via de balie van VVV Drachten, Museumplein 2, geopend dinsdag t/m zaterdag.
Telefoon 06 57380752 of per mail: info@vvvdrachten.com.

Delen via:

LEZING DWARSLIGGERS IN APPELSCHA
 
Button