Volgend artikel

Première Filmvoorstelling Drachten Journaals op dinsdagavond 14 mei in de Lawei

14 mei 2024 - 20:00 uur

Dinsdagavond 14 mei presenteren het Fries Film en Audio Archief en Smelne’s Erfskip een film over Drachten in de jaren 70 en 80, samengesteld uit de 14 Drachten Journaals die Anton Stoelwinder in opdracht van de gemeente Smallingerland maakte.
De voorstelling vindt plaats in de Rutger Hauerzaal van de Lawei, voorafgaand aan de film wordt Anton Stoelwinder door oud-journalist Henk Feitsma geïnterviewd over zijn loopbaan als filmmaker.

Cineast Anton Stoelwinder uit Gorredijk maakte in de jaren 70 en 80 veertien journaalfilms over Drachten. Ieder jaar produceerde hij een filmverslag van wat er dat jaar in Drachten was gebeurd. Zo is te zien hoe VV Drachten het in 1983 opneemt tegen Feyenoord met Johan Cruijff, zijn we aanwezig bij de opening van Kinderboerderij De Naturij met Mies Bouwman en Hans Wiegel, maar ook komt het onverwachte overlijden van burgemeester Van Knobelsdorff aan bod.
De Drachten journaals duren zo’n 20 minuten per aflevering en zijn door Anton Stoelwinder Filmproducties en Bureau Voorlichting van de gemeente Smallingerland gemaakt. Bas den Oudsten schreef het scenario en de commentaarteksten. Johan van der Zee, maker van Gewest tot Gewest, sprak de commentaarteksten in.

Het Fries Film en Audio Archief heeft alle Drachten journaals gedigitaliseerd. Van hoogtepunten uit de verschillende journaals is een compilatie gemaakt, die deze avond in De Lawei vertoond zal worden. De kijker wordt meegenomen naar het Smallingerland onder de burgemeesters Van Knobelsdorff, Zijlstra en Smallenbroek.
Smelne’s Erfskip gaat vanaf september de 14 journaals in een aantal filmmiddagen/avonden vertonen.


Filmmaker Anton Stoelwinder
Anton Stoelwinder Filmproducties maakt al meer dan 50 jaar film- en videoproducties voor bedrijven en overheden. Stoelwinder produceerde promotiefilms, instructie- en voorlichtingsprogramma’s in Fryslân en ver daarbuiten. Ook werkte hij mee als cameraman en/of editor bij grote speelfilms zoals De Fûke en De Schippers van de Kameleon. Een productie van eigen hand is de film Eise Eisinga – Het fenomeen van Franeker uit 2004

Wij verwelkomen u graag op dinsdagavond 14 mei vanaf 19.30 in De Lawei, de voorstelling begint om 20.00 uur. De entree bedraagt € 10,00 (inclusief koffie of thee), te betalen aan de kassa of via de website van de Lawei, https://www.lawei.nl/agenda/22484//drachtster-journaal.

Delen via:

Première Filmvoorstelling Drachten Journaals op dinsdagavond 14 mei in de Lawei
 
Button