Terwijl wij allemaal te maken hebben met de crisis is er één iemand die elk jaar weer als een rots in de branding zich niets van economische tegenwind of andere minder goede tijden aantrekt en dat is "Sinterklaas". Bij dit grote kinderfeest waar ook de ouderen altijd weer met volle teugen van genieten speelde de Drachtstervaart in het verleden een grote rol. We gaan ervan uit dat dit in de nabije toekomst ook weer het geval zal zijn.

Sinterklaas 1959 Molenein 470x383De aankomst van Sinterklaas in 1959

 

In 1959 kwam de Sint aan in de toenmalige Drachtstervaart met de pakjesboot ss. Spanje (alias "De Harmonie III"). Op de foto vaart deze boot ter hoogte van het perceel Moleneind ZZ 175. In de kajuit van de Harmonie III speelde het muziekkorps Cresendo de bij ieder bekende Sinterklaasliederen. Als dienstdoende bisschop van Myra herkennen wij de heer E.G. van der Meulen voormalig banketbakker in de Zuiderbuurt later vertegenwoordiger bij Union Chocoladefabriek. De heer Van der Meulen heeft de Sinterklaas-rol vele jaren vervuld, hetgeen ook een positieve invloed zal hebben gehad op de kwaliteit van de pepernoten, die aan de kinderen werden uitgedeeld en die in 1959 werden geleverd door zijn schoonzoon Roel Oostra.

Sint1 17nov2012 470pxDe aankomst van Sinterklaas in 2012

Op 17 november 2012 vond de aankomst van Sinterklaas plaats op het industrieterrein De Haven. Op bovenstaande foto vaart de stoomboot "Carolus" met de Sint, getrokken door 4 Pieten in een roeiboot, naar de kade bij de Brandweerkazerne. De bisschop van dienst was dit jaar de heer J. IJsbrandy.

Moleneind Sint DraVa 2016 zwartwitDe aankomst van Sinterklaas in 2016

Vanaf 2016 kunnen we de aankomst van Sint Nicolaas weer verwachten in Drachtstervaart. Om u een impressie hiervan te geven: Op bovenstaande foto vaart de Sint op de stoomboot "Carolus" in 2016 ook weer ter hoogte van het het perceel Moleneind ZZ 175 richting het carillon om daar voet op Drachtster bodem te zetten. Hij zal dan de burgemeester wellicht kunnen complimenteren met de mooie nieuwe, door winterbestendig groen omlijste, route die hij heeft afgelegd om Drachten te bereiken.


donateur

Monumenten

Beeldbank Smallingerland