M54Voorpagina 100

Vanaf week 8 (22 februari 2021) in de verspreiding:

Artikelen:

Voor allen, door allen’. Lieuwe van der Velde duikt in de geschiedenis van Het Groene Kruis, zowel die van de landelijke vereniging als van de Drachtster afdeling.

Ook Drachten kende in het verleden een tweetal cichoreifabriekjes. Douwe de Graaf en Peter Terpstra vertellen over de grootste van de twee, die aan de Zuiderdwarsvaart.

In zijn bijdrage doet Ruurd Verbeek onderzoek naar de opkomst en ondergang van de kerk ‘mei in fyn foechje’ in Drachtstercompagnie.

De naam van de geboren Drachtster Harry Kuitert is een begrip in de protestantse wereld. Henk Vijver verhaalt over zijn leven en werk.

Douwe de Graaf schrijft over twee Drachtster matrassenfabrieken en hun eigenaren: twee zonen van Hendrik Kok, die in Surhuisterveen het familiebedrijf begon.

Voorkant omslag
Twee keer staat hier de (wilde) cichoreiplant op een kunstwerk. Met waterverf en dekverf over zwart krijt legt Anselmus Boëtius de Boodt rond 1600 de plant in kleur vast. Ruim vierhonderd jaar later, in 2020, herhaalt Roelie Woudwijk het kunststuk, in natuursteen. Het vormt een onderdeel van het samen met haar vader Anne gemaakte kunstwerk ter herinnering aan de cichoreifabriek aan de Zuiderdwarsvaart. Het werk van De Boodt maakt deel uit van de collectie van het Rijksmuseum, Amsterdam.
Foto en collage Jaap van der Wal

 Rubrieken
Van de voorzitter en Van de redactie.

Toen & Nu door Jaap van der Wal gaat over een oud wâldspultsje in Rottevalle,

Jaap van der Wal bespreekt Woudboerderijtjes van Bauke Boersma.

Uitleg van de straatnaam Bysitterskamp in Boornbergum door Jochum Dijkstra.

Peter Karstkarel schrijft over architect en skûtsjefoaroanman Gerben van Manen.

Op de middenfoto van Jaap van der Wal prijkt het boerderijtje uit T&N.

De Drachtster courant (1864-1950) staat op internet, meldt Roelof Hazelhoff

Thamar Beckx belicht in Kunststukje de plannen van Museum Dr8888 voor 2021.

Korte berichten.

 

Voor donateurs is het blad gratis en zij krijgen het thuisbezorgd.
U bent al donateur van Smelne's Erfskip voor een minimumbedag van € 12,50; voor donateurs met postbezorging van ons blad € 18,50 per jaar.

Losse nummers – € 3,95, voor zover de voorraad strekt, ook verkrijgbaar bij boekhandel Van der Velde aan het Raadhuisplein te Drachten.


donateur

Monumenten

Beeldbank Smallingerland