M55Cover 100

Artikelen:

Het bargeslachtsjen op de eigen pleats in Drachtstercompagnie was rond 1900 een feest voor het gezin. Rienk Bijma vertelt over deze verdwenen en vergeten traditie.

Drachten herbergt een bijzondere kademuur, waar velen wellicht gedachteloos letterlijk aan voorbijgaan. Anne Peenstra over de wulfmuren van de Eagewyk.

Master de Jong was en is nog steeds een begrip in De Tike. Rien de Bruin licht het leven en werk van deze veelzijdige en gedreven romrofte Smellinger toe.

75 jaar geleden kwamen in Drachtstercompagnie bij een verschrikkelijk tramongeluk zes jonge mensen om. Ruurd Verbeek reconstrueert deze fatale gebeurtenis.

Voorkant omslag:

Het groene vlak in het logo van Smelne’s Erfskip staat voor historische geografie. Het mooiste voorbeeld daarvan is het wijkenstelsel bij Drachtstercompagnie. De blauwe lijn in het logo representeert het water (en de mens). Op de foto komen beide samen: het water van de Eagewyk en de wijk zelf, door mensen gegraven met een bepaald doel. De bijzondere kademuren aan het einde van de wijk, bij de buurschap Galhoek, hebben daar ook alles mee te maken. Op pagina 18-21 wordt u er het fijne van gewaar.

Rubrieken:

Van de voorzitter en Van de redactie.

Toen & Nu door Roelof Hazelhoff over de boerderij en molens van de familie Durksz.

Jelle Caro bespreekt in de rubriek Bijzonder Boek Ver van het front?

Peter Karstkarel ontdekt in de Pier Panderstraat een kleine villa in Delfts Rood.

Als middenfoto de pentekening van Ies Spreekmeester met Drachten in 1n 1979. Douwe de Graaf bespreekt de bijzondere straatnaam Legauke in Opeinde.

In Archivaria neemt Bart Friso ons mee naar het archief van Smallingerland.

Thamar Beckx en de nieuwe expositie, Nieske Ketelaar droomt weg bij Ids Wiersma.

 

Voor donateurs is het blad gratis en zij krijgen het thuisbezorgd.
U bent al donateur van Smelne's Erfskip voor een minimumbedag van € 12,50; voor donateurs met postbezorging van ons blad € 18,50 per jaar.

Losse nummers – € 3,95, voor zover de voorraad strekt, ook verkrijgbaar bij boekhandel Van der Velde aan het Raadhuisplein te Drachten.


donateur

Monumenten

Beeldbank Smallingerland