nr28 thumbDe Tsjerkwei – een grensgeval (deel 2)
Het boerenleven in de noordwestelijke hoek van Smallingerland was niet eenvoudig, vooral niet in de Tweede Wereldoorlog. Bram Kloosterman laat ons zien dat het zware leven ook zijn positieve kanten had, maar dat er gelukkig daarna veel ten goede is veranderd.

De Zaanse Grietman
Het pontje de Grietman vaart van half april tot en met september van de Hooidammen over de Wijde Ee en het Grietmansrak naar De Veenhoop en terug. Veel voetgangers en nog meer fietsers hebben in de afgelopen negenentwintig jaren, dat het pontje hier vaart, een overtocht gemaakt. Ze zullen niet beseft hebben dat dit pontje in de vijftiger jaren over de Zaan voer. Na enkele omzwervingen ging het vanaf 1983 onder de naam Grietman hier zijn welkome overzettaak vervullen. Bart Friso volgde naar aanleiding van een tip van Jaap Postuma het spoor terug.

Pionieren in de polder
Wie de Grietman kent, kent ook Ie-Sicht. Lang voor de Grietman voer, al in 1932, verrees het eerste Ie-Sicht. In de tachtig jaren daarna gebeurde er heel veel met en rond het roemruchte etablissement. In twee afleveringen – waarvan in dit nummer de eerste –maken Hiltsje Bakker en Lieuwe van der Velde ons daar deelgenoot van.

Gestolde elegantie
Peter Karstkarel wijdt zijn column aan wat minder bekende panden met Jugendstildetails in Drachten.

Groen van toen
Het interessante programma voor de Open Monumentendag 2012 wordt door Jaap van der Wal onthuld. Dit jaar is er niet alleen op de zaterdag (8 september), maar ook op de zondag (9 september) een aantrekkelijke activiteit.

'Wat goed is, komt snel'
Chris Konings haalt herinneringen op aan de Drachtster Olympisch atleet Jan Lammers. Als sprinter maakte Lammers een komeetachtige carrière door, waaraan door een zware blessure helaas een abrupt einde kwam.

Foto-archief RLWS naar Smelne's Erfskip
Het foto-archief van de Rijks Landbouwwinterschool is aan Smelne's Erfskip overgedragen. Romke Hamstra speelde daarin een belangrijke rol en hij geeft wetenswaardige achtergrondinformatie bij het materiaal.

De Sweachster mûne op in Drachtster leppel
Inmiddels kennen we Sietze van der Meulen als ontdekker van nijsgjirrige details van zilveren sieraden en gebruiksvoorwerpen. Deze keer maakt hij ons attent op het bijzondere aan een geboortelepel.

Verder nog:
– op de foto op de middenpagina's staan twee hoofdrolspelers uit dit nummer: de Grietman en Ie-Sicht.
– in Korte berichten staat onder meer de brief aan de directie van Bertilla over het afschaffen van de naam Bertilla en de aankondiging van het opstarten van de helpdesk Genealogie.


donateur

Monumenten

Beeldbank Smallingerland