Online lezingen

BordMuseum 100We willen u graag informeren over een enkele activiteiten in die we in maart en april gaan organiseren.
Nog steeds zijn de beperkingen als gevolg van het coronavirus van kracht. Daardoor hebben we een aantal activiteiten moeten schrappen die we voor dit voorjaar in ons HCS in het Museum Dr8888 hadden gepland. De expositie en de lezing over de geschiedenis van de cichoreifabriek aan de Zuiderdwarsvaart hebben we verschoven tot na het moment dat het museum en ons HCS weer voor publiek toegankelijk zijn. Wel hangt ons bord inmiddels aan de gevel van Museumplein 2.

Om toch iets te kunnen organiseren voor onze donateurs en andere belangstellenden gaan we in samenwerking met de Bibliotheek Drachten een tweetal online lezingen geven die live worden uitgezonden vanuit de studio in de Bibliotheek Drachten.
U kunt de lezingen volgen via het videobelprogramma Zoom en u kunt na afloop ook vragen stellen. De lezingen zijn gratis te volgen, aanmelden is wel noodzakelijk. Dit kan via de website van Bibliotheek Drachten www.bibliotheekdrachten.nl

klik op de link voor meer informatie

 

Dinsdag 13 april van 19:15 tot 20:45
De bevrijding van Drachten - door Jan van Zinderen

Lezing De bevrijding van Drachten - door Jan van Zinderen

Bevrijding1945 100

Dinsdag 13 april van 19:15 tot 20:45.


Op zaterdag 14 april 1945 werd Drachten bevrijd. Hiervan zijn destijds prachtige beelden gemaakt door bakker E.G. van der Meulen uit de Zuiderbuurt.
De film begint met stiekeme beelden van condensstrepen van tientallen vliegtuigen die van Engeland op weg zijn naar Duitsland voor bombardementen. Ook is te zien hoe een parachutist uit een aangeschoten vliegtuig neerkomt in de omgeving van de Pier Panderstraat in het centrum van Drachten.
Vroeg in de ochtend, op zaterdag 14 april 1945, kon men in Drachten horen dat er in Ureterp geschoten werd: de Canadezen en de ondergrondse in gevecht met zich terugtrekkende Duitse soldaten.
Later die ochtend rollen de eerste Canadese verkenningswagens en pantserwagens via het Ureterpvallaat en de Noordkade Drachten binnen. De Drachtster bevolking stroomt massaal toe om de bevrijders te verwelkomen.

De opnames zijn gemaakt nabij de voormalige hoofdbrug, waar nu het carillon staat. Te zien is dat de winkeliers destijds uit voorzorg de winkels hadden dichtgetimmerd. Wat daarna volgt zijn de talrijke beelden van de festiviteiten en feesten. Te zien is dat er Duitsers worden opgepakt. Ook de leden van de ondergrondse staan uitgebreid op de film.
Op het feestterrein van de VVV, tegenwoordig het Kiryat Onoplein, is tenslotte de voetbalwedstrijd tussen de Canadezen en de ondergrondse gefilmd.
Voorafgaand aan de film vertelt Jan van Zinderen aan de hand van kaarten en foto’s het door hem en Peter Terpstra samengestelde verhaal van de bevrijding van Oost- en Noord-Nederland door de Canadezen.
Na afloop zal hij vanuit de bibliotheek vragen beantwoorden die online binnenkomen van de kijkers.

U kunt de lezing volgen via het videobelprogramma Zoom en u kunt na afloop ook vragen stellen. De lezing is gratis te volgen, aanmelden is wel noodzakelijk. Dit kan via de website van Bibliotheek Drachten www.bibliotheekdrachten.nl

Historische Drachtster Courant op Delpher

TDr. Crt. 26 6 1954 100ientallen jaargangen van de historische Dragtster Courant zijn deze week digitaal doorzoekbaar geworden op website Delpher.nl. Het gaat om de periode van 1865 tot 1951.

De Koninklijke Bibliotheek werkt met website Delpher al jarenlang aan het gratis doorzoekbaar maken van alle mogelijke historische kranten en een groot aantal tijdschriften en boeken. Dit is een tijdrovend proces: het gaat stapje voor stapje.

De Leeuwarder Courant, de Friese Koerier, de Hepkema en het Friesch Dagblad zijn er al grotendeels in opgenomen. Kleinere streekbladen uit Friesland ontbreken in veel gevallen nog, tot spijt van sneupers en genealogen, die graag systematisch willen zoeken in dit soort bladen.

Lees meer...

Smelne’s Erfskip onder één dak bij Museum Dr8888

B20200603 100egin dit jaar zijn we verhuisd van De Opgang 2 naar het Museumplein 2. Daarmee is een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. We hebben ons nieuwe onderkomen de naam HISTORISCH CENTRUM SMALLINGERLAND - afgekort HCS - gegeven.

Op 28 maart jl. wilden we feestelijk opengaan maar helaas gooide het coronavirus roet in het eten. Vanaf 4 juni is het museum gelukkig weer beperkt open voor bezoekers. Voor ons HCS betekent dit dat onze archivarissen er weer terecht kunnen, maar dat er slechts 4 personen gelijktijdig in de ruimte aanwezig mogen zijn.

Als u ons wilt bezoeken dan kan dat voorlopig alleen op afspraak op woensdag- of vrijdagmiddag tussen 13.30 en 15.30 uur. Er zijn dan vrijwilligers van Smelne’s Erfskip aanwezig om vragen te beantwoorden en om te assisteren bij streek- en familieonderzoek. Een afspraak kunt u maken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-20792051.

Borstbeeld P.K. Pel

SDSC08048 100inds 17 december staat dit borstbeeld van de 'romrofte' in Drachten geboren geneeskundige prof. dr. P.K. Pel in de hal van ziekenhuis Nij Smellinge. Het betreft een kopie van het beeld gemaakt door de eveneens 'romrofte' Drachtster boreling Pier Pander. Beide zijn dit jaar honderd jaar geleden overleden. Achter het beeld de deuren afkomstig uit het pand Zuidkade 12, het geboortehuis van P.K. Pel, later Zaadhandel Volbeda en nu Kooistra Kleding.

Pieter Klazes Pel moet daarbij niet verward worden met zijn gelijknamige grootvader. Dat was de eerste arts in Smallingerland. Zijn zoon Klaas Pieters Pel was huisarts in Drachten.