Vorig artikel Volgend artikel

Smallingerland heeft een Vrijheidspark

Afgelopen vrijdagmorgen 14 april opende burgemeester Jan Rijpstra het Vrijheidspark Smallingerland aan de Zilverschoon in de wijk Vrijburg. Hij deed dit door samen met kunstenares Margôt Ritman het door haar ontworpen kunstwerk Zeven dagen per week te onthullen.

Het Vrijheidspark is tot stand gekomen dankzij een initiatief van de stichting Smelne's Erfskip, als blijvend eerbetoon aan de inwoners van Smallingerland, die hun leven in de waagschaal hebben gesteld voor het herwinnen van de vrijheid. En een eerbetoon aan de Royal Canadian Dragoons die 78 jaar geleden, op 14 april 1945 Smallingerland kwamen bevrijden.

Voorafgaand aan de openingshandeling onthulden leerlingen van OBS De Bolder een achttal in het park geplaatste informatiepanelen. Vervolgens hesen ze, met muzikale begeleiding van de Graham Lowlanders Pipes and Drums, de vlaggen van Nederland, Canada, Friesland en Smallingerland.

Onder de genodigden bevonden zich een achttal ‘jonge’ veteranen en actieve militairen van de Royal Canadian Dragoons. Na een korte toespraak van Major-General (retired) Dean Milner legde hij samen met zijn collega’s een krans bij het kunstwerk. De Dragoons waren naar het park gekomen in een viertal historische militaire voertuigen vanaf het plein voor Museum Dr8888. Waar ze aanwezig waren bij de opening van de tentoonstelling van Smelne’s Erfskip over de Tweede Wereldoorlog, die eveneens door burgemeester Jan Rijpstra werd verricht.

De burgemeester had het maar druk die ochtend want tussendoor reikte hij nog een Koninklijke Onderscheiding uit. De gelukkige was de nietsvermoedende Gatso Lamsma, die net daarvoor samen met de burgemeester de openingshandeling van de door hem ingerichte tentoonstelling had verricht.

Foto: dronedrivein.nl

Films over het Vrijheidspark op YouTube: Opening Vrijheidspark en Visie en Realisatie

Smallingerland heeft een Vrijheidspark
 
Button