1945 Vrijheid

Duitsland wordt van alle kanten door de geallieerden binnengevallen. De Russen bereiken in april Berlijn waarna Hitler zelfmoord pleegt. Duitsland capituleert op 8 mei.

Nadat de Amerikanen twee atoombommen afwerpen boven Hiroshima en Nagasaki geeft Japan zich op 2 september over.

Naar schatting sterven gedurende de Tweede Wereldoorlog zestig miljoen mensen, waaronder bijna zes miljoen Joden. Het is hiermee het dodelijkste conflict ooit.

Na de oversteek van de Rijn in maart bevrijden Canadese, Engelse en Poolse troepen het Oosten en Noorden van het land. In West-Nederland heerst in de winter ‘44- ‘45 brandstoftekort en hongersnood. Mensen houden zich met suikerbieten en tulpenbollen in leven. Voedsel dat in de laatste oorlogsdagen uit geallieerde vliegtuigen wordt gedropt, komt voor 20.000 inwoners te laat.

Op 5 mei capituleert de bezetter en is Nederland bevrijd. Nederlands-Indië volgt op 15 augustus, maar vervolgens begint daar de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.

In januari overvalt de bezetter een boerderij bij Drachtstercompagnie waar onderduikers en verzetsstrijders verscholen zitten. Ze zijn echter gewaarschuwd en ontkomen. Bij de beschieting van een tram buiten Drachten door geallieerde vliegtuigen vallen zes dodelijke slachtoffers.

Op 14 april wordt Smallingerland bevrijd door de Royal Canadian Dragoons, uitbundig begroet door de bevolking. De meeste Duitsers zijn al vertrokken, NSB’ers worden door het verzet gevangengenomen en in het Drachtster Lyceum opgesloten.

1945 Vrijheid
 
Button