Vrijheidspark

Het Vrijheidspark Smallingerland is op 14 april 2023 geopend door burgemeester Jan Rijpstra en is tot stand gekomen door een gezamenlijk initiatief van de gemeente Smallingerland en de cultuurhistorische stichting Smelne’s Erfskip.
Het park is een blijvende herinnering als eerbetoon aan de inwoners van de gemeente Smallingerland, die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven in de waagschaal hebben gesteld voor het herwinnen van de vrijheid. Het is eveneens een eerbetoon aan de Royal Canadian Dragoons, die op 14 april 1945 Smallingerland hebben bevrijd van de Duitse bezetter.
De langs het looppad van het park geplaatste panelen geven per jaar beknopte informatie over belangrijke gebeurtenissen uit de jaren 1939 tot en met 1945 in respectievelijk de wereld, Nederland en Smallingerland. Ook is er een paneel gewijd aan de Canadese bevrijders. Elk traditioneel paneel heeft een QR-code, gekoppeld aan de website van Smelne’s Erfskip, met als doel het educatief gebruik voor jongeren van het basis- en voortgezet onderwijs en om voor volgende generaties de tragische gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog onder de aandacht te houden.
Door de kromming in het looppad, dat begint in een bos van kersenbomen, is het einde aan het oog onttrokken. Dat symboliseert de donkere oorlogsjaren en de ongewisse toekomst.
Voor het einde van het pad openbaart zich de open ruimte en ontstaat zicht op de bevrijding, de toekomst. De negentig kersenbomen staan symbool voor de mensen die zich hebben ingezet voor de bevrijding, de rechte stammen als strijders, rechtopstaand tegen de bezetter en de kruinen als hun beschermers, de mensen die zorgden voor hun onderdak en levensonderhoud. De gecreëerde pingo is de bron waar omheen de gemeenschap zich verzamelt op een manier dat de blikken op elkaar gericht zijn. Het kunstwerk achter de ping, ontworpen door Margôt Ritman, symboliseert de menselijke
emoties tijdens de oorlog.
In het ontwerp van het park zijn karakteristieke elementen van het landschap van de Friese wouden zichtbaar, zoals de kunstmatige pingo.
Het Vrijheidspark vormt een onderdeel van de groene zone rond de wijk Vrijburgh.

 

Loading...
 
Button